Kamp. Ultimo Taien ''Timo'' - Flashing Jewel Quality Queen ''Ziva'' - Kamp. Flashing Jewel Crystal Clear ''Lola''
Geboorte

Geboorte

Ziva was eigenlijk op 16 juli uitgerekend, dat was 63 dagen na haar ovulatie. En dan houden we er natuurlijk altijd rekening mee dat het een paar dagen eerder of later zou beginnen. Op de echo zagen we al dat ze een wat groter nest zou krijgen dus we hadden al rekening mee gehouden dat ze toch eerder ging bevallen, wellicht op de vrijdag.

Maar mevrouw begon dinsdag 11 juli in de avond wat onrustiger te worden, iets meer hijgen en wat graven. Verder at ze haar bakje vlees wel op dus wat gemixte gevoelens.
Woensdag vroeg in de ochtend werd ik wakker van haar gepiep, het was 5.30 uur en het leek erop dat ze heel graag naar buiten wilde, dus haar even naar buiten gedaan en ze ging gelijk plassen en poepen, ook niet zo gek ze was immers dik en haar pups zullen wel op haar blaas en darmen drukken 😉

Om 7.30 uur liet ik haar weer uit en ook weer haar beide behoeftes doen en ook moeite ervoor doen om het eruit te krijgen. Oke dit werd toch wat serieuzer, ze is zichzelf aan het ”legen”. Ook haar vlees wilde ze niet eten, ook een teken dat het niet zo lang meer ging duren. Mark werkte thuis, ik  ging toch mijn klanten in de salon ontvangen, dit kan ook nog de hele dag duren en Mark was toch bij haar binnen dus dat komt wel goed. Mark liet haar nog een paar keer uit en om 13.00uur kwam hij even naar de salon gelopen dat het nu niet meer zo heel lang ging duren 😉

En ja hoor, Ziva had niet veel weeën nodig en om 13.30 uur kwam de eerste pup eruit, een reutje! Even aangekeken hoe ze het deed en of ze het zelf wilde doen, het was haar eerste nestje. Maar ze deed het zo mooi en haar instinct nam alles over om de pup uit de vlies te halen en schoon te likken. Pupje was gelijk helemaal wakker en al opzoek naar een tepel. Heel snel erna kwam er nog een wee en reutje nummer 2 kwam eruit, ook dit deed Ziva heel beheerst en netjes en pupje was ook goed levendig!

Om 15.30 uur kwam het eerste teefje, ook een vlotte dame!
Rond 17.00 uur kwam het derde reutje. Wat we niet eerder hadden gezien en wel erg mooi vonden was als de pup in een plasje met vruchtwater lag en ze de pup uit de vlies had gehaald, ze voorzichtig de pup oppakte met haar bek en op het droge legde om hem verder te poetsen, super slim!

Ondertussen was Ziva wel wat moe geworden en liet ik haar even plassen en gaf haar een blikje recovery met calcium tabletjes erin verwerkt. Ze had ondertussen wel trek gekregen dus ze at het maar al te graag op.

Tegen 19.00 uur begon er toch weer een wee op te komen en om 19.15 uur kwam de vijfde pup, het tweede teefje. Ook dit was wel een bijzonder gezicht wat we nooit eerder hadden gezien bij een bevalling maar nadat Ziva haar schoon gelikt had reageerde ze nog niet heel actief, Ziva beet heel zachtjes in de pup zodat deze schrok en even een gilletje gaf, gelijk was de pup goed wakker en begon actief te bewegen. Heel bijzonder weer ook hoe het moeder instinct per hond omhoog komt.

Vlak na het meisje kwam er weer een reutje om 19.30 uur.

Om 20.55 uur een teefje en om 21.45 uur nog een teefje, zij zag er iets kleiner uit dan de rest maar was wel heel druk en goed levendig!

Nu ging Ziva toch weer even een power-napje doen. Op de echo waren 8 pups gezien en inmiddels waren er nu ook 8 geboren maar ik kon haar haar gezicht zien dat zij nog niet klaar was. Ook aan haar buik voelde ik nog wat zitten. 

Om 23.50 uur kwam er nog een teefje, pupje 9! En de laatste pup werd om 01.00 uur geboren, een reutje. 

Na de laatste kon ik aan Ziva merken dat er meer rust in haar lijf en gezicht kwam. Ze was ”klaar”. Haar even weer laten plassen, haar kop, staart en achterkant even afgespoeld zodat dit weer wat frisser was. En haar werpkist schoon gemaakt met een nieuwe vetbed erin. Pupjes allemaal gewogen en een lintje omgedaan zodat we ze later goed uit elkaar kunnen houden. Al met al waren we zo weer 1.5 uur verder en tijd om zelf ook eens te gaan slapen 😉

De samenvatting van de geboorte:
Er zijn 10 puppy’s, 5 reuen en 5 teven, geboren op 12 juli tussen 13.30 uur en de laatste om 01.00 uur. Ze hebben allemaal redelijk hetzelfde geboorte gewicht namelijk van 392 tot 470 gram (wat heel netjes is voor zo’n groot nest) en één lichter meisje van 322 gram wat ook niet schrikbarend licht is. Allemaal alive and kicking en goed opzoek naar een tepel. 

Wat ons ook opviel was dat het pigment van de pups al sterk aanwezig is, ze zijn allemaal geboren met een zwarte neus en sommige al zelfs met een aantal zwarte teentjes en lipjes. Normaal komt het pigment bij de eerste dagen pas door dus dat het bij de geboorte al duidelijk aanwezig is vinden we erg bijzonder en een pluspunt :). 

De 5 reuen hebben de kleuren gekregen: 
Turquoise – Zwart met witte sterretjes – donker grijs met roze roos – licht grijs met wit – donker rood.
En de teefjes hebben de keuren gekregen:
licht roze – donker paars met grote witte ster – fuchsia – groen – oranje.